Sıklıkla soruluyor; paramı ne yapayım, nereye yatırayım?
Bu sorunun cevabı her kişinin risk algısına, vade tercihine, değerlendirme amacına göre değişiyor elbette. Biz genel çerçevede ülke içerisinde fırsatlar nerelerde olası bir bakalım, değerlendirelim. Ardından bu makaleyi okuyanlar dilerse bize dönsün dilerse kendi kararlarına göre yatırım tuşuna bassın.
Çalışan olsun veya emekli olsun herkes bir yandan tasarruf etmek, ayrıca biriktirmek istiyor.
Enflasyonist ortamlarda tasarruf etmek ve üstüne üstlük alım gücünü koruyarak biriktirmek epey beceri ve emek gerektiyor. TL’de mi olalım, döviz mi alalım? Yoksa değerli metallerde mi kalalım? Fon mu, peki hangisini alayım?
Enflasyon Tuik’e göre yıllık 47,83%’te. TL mevduat dersek 30%’larda yani enflasyonun altında. USDTRY dersek 27’lerde takılmış durumda yatay seyrediyor. Borsa fırsat evet ancak yatıran uzun vadede kalabilecek mi, ya aldığı değerin altına düşerse, bu sebeple her yatırımcıya uygun değil.
Altın desek, gümüş desek; parça parça portföyde olsun tabi, tüm ürünlerden sepet yapılmasını elbette belli kişilere önerebilirim. Ancak mevduatta öylece dursun aylık bir getirisi olsun da diyemem. Anaparamı koruyayım diyene de borsada yatırım diyemem. Enflasyon yükselişte, mevduat faizi düşüşte. TCMB yıl sonu enflasyonda 58% beklentisini açıkladı, genel piyasa beklentisi yıl sonunda 60%-70% arası enflasyonun olacağı yönünde. Yüzde 70 getiriyi nasıl alırım peki?
Yüzde 40’larda olan mevduat oranları 25-30’lara geriledi. Enflasyonun düşmesini beklediğimiz 2024’ün ortasına kadar bu birikimler mevduatta erir, bu açıkça görülüyor. Merkez Bankası mevduatlardaki menkul kıymet tesis uygulamasındaki değişiklik yaptı, bu da mevduat faizinin 12 puan kadar düşmesini görmemizi getirdi. Görünen bankaların maliyetleri düştü, TL ihtiyaçları da azaldı. Faiz düşüşü nedeniyle dolarizasyonun artmaması için ‘miktarsal sıkılaştırma’ adımları atılmaya başlandı ve zorunlu karşılıklar yoluyla sistemde biriken fazla likidite çekilmeye başlandı, 500 mia TL kadar para çekilmiş oldu.
Enflasyon düşene kadar sabit faiz getirisi ile enflasyona karşı parasını korumak isteyenler maalesef uzunca süre beklemek durumunda kalacak. TL cinsinden sermaye piyasası kökenli tasarruf araçları gelmesi bekleniyor işte bu ürünler bir nefes olacak mı o zaman değerlendirebiliriz.
Mevduat kenarda nakit tutulacak TL için portföyde kısa vade ve anaparamı koruyayım diyenler için tercih. Enflasyona endeksli tahviller uzun vadeli ancak yine pek tercih edilmeyebiliyor ancak fonlar içerisinde zaten alınabilir durumdalar. TL yatırım fonları son derece güzel alternatifler sunuyor. Bunu da kişilerin analizini yaparak ona göre seçimler sunmak sağlıklı oluyor.
Döviz için yabancı kurumlar da yıl sonu beklentilerini 30 seviyelerinde açıkladı. Yaptığımız hesaplamalara göre ve gelişmeleri de dikkate alırsak enflasyon gibi, turizm gelirinin Eylül’den sonra azalacak olması gibi ve kış aylarında enerji fiyat artışını da eklersek kur yıl sonu 32-34 aralığına da gelebilir görünüyor.
Borsa risk alanlar için pozitif getiri vaat ediyor. 7.400’lerdeki seviyenin 8.200’e gelmesi teknik bazlı görünüyor. Düzeltmeler dönemsel olabilir.
Dolayısıyla Finansal Danışmanınız ile sepet portföy oluşturmanız sağlıklı olacaktır.
Bol kazançlar dilerim.
Comments